Piekarnia Drzewna - Wypiek chleba na drewnie mgr Anna Surmacz-Kałamarz działa od 2000 roku.
Źródła mówiące o tradycji ludowej chleba sanacyjnego pieczonego na drewnie i liściach kapusty,
obejmują okres od XIX wieku do lat 60. bieżącego stulecia.
W rejonie w którym kontynuuje się tradycję wypieku chleba (rejon Wschodniej Polski) to metody takie
same jak dawniej ? piecze się go z grubo mielonej mąki żytniej, używając jako naturalnego spulchniacza
kwasu, gotowanych ziemniaków, otrąb i maślanki. Bochny chleba wypiekane są na liściach kapusty
bezpośrednio na rozgrzanej cegle w piecach opalanych drewnem. Do obsługi pieca używane są też
prehistoryczne narzędzia jak pociasek i pomietło.
Nasze chleby cieszą się dużą popularnością poprzez odzwierciedlający starodawny smak
i wygląd bochnów pieczonych przez nasze babcie.
Obecnie po wybudowaniu nowego obiektu w Rogóżnie (na trasie Łańcut ? Przeworsk) jesteśmy
w stanie zaoferować Państwu gorący chleb prosto z pieca, jak również inne produkty tradycyjne Podkarpacia, oraz smaczne domowe dania w Barze przy piekarni z możliwością degustacji wszystkich gatunków chleba wypiekanych w naszej piekarni.
|